Varis Nedir?
Varis toplardamarların kalıcı olarak genişlemesi, kıvrılması ve uzamasıdır. Varisler çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülür. Varisler, yıllarca görünüm dışında bir şikâyete yol açmadan kalabilir, ancak zamanla ağrılı hale gelebilir. Bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik gelişebilir. Varisli olan damarda kan pıhtısı oluşabilir ve tromboflebit olarak bilinen bu durumda bacakta ağrı, şişme ve kızarıklık olur. Varis çoğu kez toplardamarlar içinde kanın tek yöne akmasına izin veren kapakçıkların bozulması sonucunda gelişir.
Belirtiler:
• Bacakta ağrı ve kaşınma,
• Bacakta yanma,
• Bacaklarda gece krampları
• Bacaklarda sürekli bir rahatsızlık hissi
Tanı:
Varisli damarların bacaklarda görülmesi çoğu kez tanı için yeterlidir. Ancak varisin nedeninin anlaşılması için Renkli Doppler Ultrasonografi yapılmalıdır.
Varislerin Tedavisinde Lazer Yöntemi Nedir?
Varis tedavisinde lazer iki şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kılcal damar varislerinin üzerine yani deriye uygulanan lazerdir. Diğeri ise daha büyük varislerin kaynağı olan safen damarının yetmezliğine doğrudan damarın içerisine bir kateter ile uygulanan lazerdir. Bu yönteme toplardamar içine lazer uygulaması anlamına gelen endovenöz lazer tedavisi (EVLT) denilmektedir. Bu yöntemde genelde diz hizasından ultrason eşliğinde hastalıklı safen ven isimli toplardamara bir iğne iler girilir. Bu iğneden bir 0.035” kılavuz tel ve bunun da üzerinden lazer enerjisini verecek olan 55 cm lik kateter damar içine yerleştirilir. Daha sonra kateterin ucu safen toplardamarının femoral damarda döküldüğü yere getirilir. Lazer tedavisi tümenescent anestezi ile yapılır. Bu anestezi yöntemi toplardamarın çevresine içinde lokal anestetik ilaç bulunan bir solüsyon ultrason altında dikkatlice enjekte edilmesidir. Daha sonra lazer enerjisi verilmeye başlanırken kateter yavaşça geriye doğru çekilir.
Her cm için lazer 3-4 kez verilir. Bu yöntemle kasıktan dize kadar olan alanda toplardamarın içine boylu boyunca lazer enerjisi verilmiş olur. Daha sonra da tüm kateterler çekilir. Lazer toplardamarı içten yüksek enerji ile duvarlarını birbirine yapıştırır. İşlem bittiğinde bacağa elastik bandaj sarılır ve hastanın 10-20 dk. yürümesi önerilir. Daha sonra hasta evine giderken de birkaç haftalığına varis çorabı bacağa geçirilir. İşlem ortalama 30-60 dk. sürer. Hasta işlem sonrası evine gidebilir. Lazer ile varis tedavisi, varisin klasik tedavi yöntemi olan cerrahi yönteme benzer başarı oranına sahiptir. Ancak cerrahiye göre hastalar çok kısa süre içinde ayağa kalkıp, daha az ağrı ve morarma ile günlük işlerine birkaç gün içinde dönebilirler.
Lazerle Varis Tedavisinin Avantajları:
-İz kalmaz,
-Cerrahi kesi gerekmez,
-Morarma ve şişlik çok az olur,
-Kısa sürede iyileşir,
-Lokal anestezi ile yapılabilir,
-Hastanede yatış gerekmez.